Thomas Mølhede Rahbek var bankmand i otte år før han blev fjerdegenerations landmand på familiegården ved Skjern. Han har afsluttet kurset ”Kvalitetsoptimering med Six Sigma,” som ifølge Thomas er ”guld værd”, når det gælder om at finde nye metoder til at optimere sit landbrug.
Det havde egentlig altid været Thomas Mølhede Rahbek vision at skulle overtage familiegården i Finderup ved Skjern. Dog var det først efter en rundtur på otte år i bankverdenen, at Thomas fik det endelige fundament til en fremtid som selvstændig.
”Jeg følte egentlig, jeg havde opnået det, jeg gerne ville i bankverdenen. Da jeg også kunne kalde mig selvstændig landmand begyndte jeg at tænke over, hvad mit nye mål skulle være. Det skulle være noget, jeg kunne bruge i udviklingen af mit landbrug. Valget faldt på akademiuddannelsen i ledelse hos Erhvervsakademi MidtVest,” fortæller han.
---
"Det skulle være noget, jeg kunne bruge i udviklingen af mit landbrug. Valget faldt på akademiuddannelsen i ledelse hos Erhvervsakademi MidtVest".
- Thomas Mølhede Rahbek, selvstændig landmand
---
Optimerer omsætningen
På lederuddannelsen har Thomas netop afsluttet kurset ”Kvalitetsoptimering med Six Sigma.” På kurset lærer deltagerne blandt andet, hvordan de ved hjælp af indsamling og analyser af data kan spare på de to vigtigste ressourcer for en virksomhed; tid og penge.
”Vi bruger logbøger til at indsamle informationer fra hverdagen, som efterfølgende analyseres på en computer. Derefter kan vi bruge data til at finde ud af, hvordan vi for eksempel sikrer, at dyrene fodres med mindst muligt miljømæssig aftryk, samtidig med at dyrenes behov og alle regulativer selvfølgelig overholdes,” forklarer Thomas.
Six Sigma kan blive guld værd
Sidste år opkøbte Thomas endnu en gård, så han i dag har ansvar for produktionen på to landbrug. Det stiller større krav til arbejdet som selvstændig landmand, hvor Six Sigma-metoden kan vise sig at være ”guld værd.,” mener Thomas:
”Ved en hver udviklingsproces er det vigtigt at sidde på afstand og vurdere, hvordan vi udvikler landbruget, hvilket understreger hvorfor det er gavnligt at sætte tal på det daglige arbejde. På den måde kan Six Sigma bruges til at kvalitetssikre og finde nye løsninger, så vi ikke fortsætter i den samme plovfure”.
---
"På den måde kan Six Sigma bruges til at kvalitetssikre og finde nye løsninger, så vi ikke bare fortsætter i den samme plovfure".
- Thomas Mølhede Rahbek, selvstændig landmand
---
Lærer af andres udfordringer og erfaringer
Det er ikke kun landmænd som Thomas, der har interesse i at spare ressourcer og penge ved hjælp af Six Sigma-metoden. Blandt deltagerne på kurset på Erhvervsakademi MidtVest er der også folk fra virksomheder som Vestas, Siemens og Lego.
”Det handler dybest set om, hvordan virksomhedsledere får et mere objektivt fundament i forhold til, hvordan man planlægger den daglige drift, og det er der selvfølgelig en stor interesse for,” siger Thomas.
---
"Det handler dybest set om, hvordan virksomheder får et mere objektivt fundament i forhold til, hvordan man planlægger den daglige drift".
- Thomas Mølhede Rahbek, selvstændig landmand
---
Satser på at være færdig ét år før tid
Foruden kurset i Six Sigma har Thomas gennemført de tre basisforløb på akademiuddannelsen i ledelse hos Erhvervsakademi MidtVest: ”Ledelse i Praksis”, ”Organisation & arbejdspsykologi” og ”Strategisk lederskab”.
Ønsket om en ny uddannelse kom for tre år siden, og målet var at fylde ny viden og erfaring ned i rygsækken inden sin 40 års fødselsdag i 2021. Som det ser ud nu, forventer Thomas at blive færdig i 2020.
”Jeg satser stærkt på, jeg kan færdiggøre endnu et kursus i efteråret. Herefter mangler jeg afgangsprojektet, før jeg kan kalde mig akademiuddannet leder fra Erhvervsakademi MidtVest, ét halvt år før de normeret tre år,” slutter han.
Fakta om Six Sigma
Six Sigma er en organisations- og ledelsesfilosofi, der gennem et fokus på dataindsamling arbejder med kvalitetsoptimering af produkter, services og processer. Indsamling og analyser af data bruges til at give organisationen og dets medarbejdere et mere ”objektivt” grundlag for bedre planlægning, arbejde og beslutningstagen i dagligdagen.