Gennem de seneste år har jobbet som supervisor hos Vestas forandret sig. Jobbet har udviklet sig fra primært at være teknisk supervision til at byde på mere ledelse og flere komplekse opgaver. Derfor var der brug for nye kompetencer til de knap 35 supervisorer, der har hjemmebane i Vestas’ afdeling i Videbæk.

Når Tommy Bo Østen, leadsupervisor hos Vestas, starter sin arbejdsdag, er det enten på kontoret eller på byggepladsen afhængig af status på det aktuelle vindmølleprojekt. Fra planlægning til endelig installation er det Tommys ansvar at koordinere og styre opgaverne mellem de mange involverede medarbejdere. Her er et godt overblik kombineret med gode lederegenskaber helt afgørende for succes.

Førhen var det mere enkelt

– En gammeldags supervisor er en, der er med ude på installationen og viser folk, hvordan de skal gøre ting og har svar på alverdens tekniske spørgsmål. Den supervisor vi har i dag, skal stadig varetage disse opgaver, men har samtidig mange ansatte under sig, så her har vi brug for folk som leder og fordeler opgaverne, forklarer Kaj Bennedsgaard, der er leder af Special Task ved Vestas.

---

 - Kravet til uddannelsen var helt klart fra begyndelsen: Vores medarbejdere skal blive bedre ledere ude på byggepladserne.

– Kaj Bennedsgaard, leder af Special Task, Vestas

---

På jagt efter uddannelse

Denne udvikling i jobbet som supervisor betød, at Tommy og de andre supervisors hos Vestas fik brug for at få udbygget deres kompetencer og bl.a. få udviklet deres lederegenskaber. Kaj og kollegaerne satte derfor gang i søgningen efter den rette lederuddannelse, som kunne gøre medarbejderne til bedre supervisors – af den nye slags.

– Kravet til uddannelsen var helt klart fra begyndelsen: Vores medarbejdere skal blive bedre ledere ude på byggepladserne. På Erhvervsakademi MidtVest var de klar til at tilrettelægge et særligt tilpasset forløb, der kunne opfylde dette ønske, fortæller Kaj Bennedsgaard.

Krav til både indhold og tidsplan

Med udgangspunkt i behovet hos Vestas, pegede Erhvervsakademi MidtVest på to kurser: Ledelse i praksis har fokus på personlig ledelse, og faget fungerer som en grundsten for lederskabet. Faget projektledelse har en direkte relevans ift. de projektorienterede arbejdsopgaver, supervisorerne ofte står overfor i deres daglige arbejde.

At finde frem til de rigtige kurser var ikke det eneste krav fra Vestas. Supervisorernes arbejdsform og mange rejsedage krævede ligeledes, at kurserne blev afholdt i deres såkaldte slow-perioder. Derfor oprettede akademiet lukkede hold kun for Vestas-ansatte, så de kunne placeres efter deres behov.

– Vi havde ikke mulighed for at køre de her kurser i sommerperioden, hvor vi har rigtig travlt. Hvis ikke akademiet havde lagt uddannelsen, så det passer, var det ganske enkelt ikke blevet til noget, lyder det fra Kaj.

Resultater der kan mærkes

Selvom lederkurser for supervisorerne stadig er et nyt tiltag hos Vestas, kan resultaterne allerede mærkes. Kaj Bennedsgaard fortæller, at flere projekter kører mere gnidningsfrit, og han oplever, at uddannelsen i den grad virker efter hensigten:

– Effekten af uddannelsen kan helt klart mærkes. Der er stadig udfordringer på de forskellige projekter, men de her kurser har bare været med til at flytte noget hos vores supervisors. Sammen med nogle andre initiativer har det fået tingene til at glide bedre, fortæller Kaj.

Det er ikke kun ledelsen, der oplever effekten af kurserne i det daglige arbejde. De enkelte supervisorer mærker det også selv. Tommy Østen har været igennem begge kurser, og han bruger sin nye viden i sit daglige arbejde. Specielt undervisningen om motivation oplever han som både vigtig og relevant.

– Jeg tænker over, hvordan jeg kan implementere nogle af de værktøjer, jeg har fået på kurset – bl.a. til at motivere mine folk. Vi holder et morgenmøde hver dag, og her er det vigtigt at få alle gjort klar til dagens arbejde. Det giver virkelig noget, når folk er motiverede for deres opgaver allerede fra morgenen af, forklarer Tommy.

– Der er mange af redskaberne fra uddannelsen, som vi rent faktisk bruger i hverdagen, og der er meget mere af det, jeg gør, som jeg nu kan sætte ord på.

Praktikere på skolebænken

Tommy er også begejstret for både underviserne og undervisningsformen på Erhvervsakademi MidtVest.

– Vi er jo vant til at være meget ude, og derfor frygtede jeg, at det ville være meget tørt. Undervisernes formidling er en vigtig del af indlæringen, og jeg ved fra andre kurser, at jeg godt kan kede mig, og så hænger det ikke rigtig ved. Det har slet ikke været problemet her, slår Tommy fast.

Netop dette fokus på at gøre undervisningen konkret har helt fra starten været en prioritet for Vestas, forklarer Kaj Bennedsgaard.

– Det her er jo praktikere, du har inde på skolebænken, så kører man PowerPoint fra 8-16, så dræber du indlæringen. Teorien skal være der, men det skal gøres levende, og det ved jeg at underviserne har gjort noget ud af.

Indtil videre har 25 supervisorer fra Vestas været igennem kurserne. Det har været frivilligt for supervisorerne at deltage, men Vestas forventer – og håber – at endnu flere vil benytte sig af tilbuddet i de kommende år.