Ledelse handler mest om mennesker, men de redska­ber, der ligger til grund for god ledelse, kan bruges til meget mere. Første skridt til at åbne værktøjskassen for alvor er selvindsigt. Herfra folder en ny verden sig ud, viser sig gang på gang for de studerende på Erhvervs­akademi MidtVest.

Med et stort spænd af deltids- og fuldtidsuddannelser på hen­holdsvis erhvervsakademi-, professionsbachelor- og akademiniveau er der rig mulighed for lederud­dannelser på Erhvervsakademi MidtVest.

Virksomheder sender medarbejdere med forskellige profiler afsted til afde­lingerne i enten Herning, Holstebro eller Skjern. En af dem er Vivian Mikkelsen, der går på akademiuddannelsen 'Ledelse'.

"Som bindeled mellem flere afdelinger har jeg en skjult lederrolle. Jeg skal have mange for­skellige mennesker til at arbejde sammen. Da er alle på samme niveau som jeg i organisati­onsplanen, har jeg ikke mulighed for at smide chef-kortet, hvilket er utroligt spændende at navigere i," fortæller salgskoordinator Vivian Mikkelsen og forklarer videre:

"Jeg vil gerne udvide min værktøjskas­se, så jeg ved, hvordan jeg kan bidrage, til at vi på tværs af organisationen, når i mål med vores opgaver."

---

"Det hele starter jo med en selv, og jeg har lært meget!
Nu er jeg ud over mine kompetencer bevidst om mine præferencer.
Det gør, jeg bedre kan møde mine kolleger på deres banehalvdel"

- Vivian Mikkelsen

---

Manglede kendskab til kollegaer

Vivian Mikkelsen er ansat hos KRAMP, en grossistvirksomhed med landbrugs­markedet som kerneområde. Her har hun i hverdagen fangarme ind i intern- og eks­tern salg samt it og markedsføring. 

"Min udfordring ligger i, at jeg ingen eller meget lidt kendskab har til mine kollegaers måde at arbejde på, eller ved hvad der moti­verer dem, og hvor deres kompetencer ligger. Jeg har selv en helt bestemt måde at arbejde på, og ofte glemmer jeg at se nuancerne og mulighederne for udvikling via forskellige indgangsvinkler til opgaverne". 

Netop indsigten i egen personlighed har været en øjenåbner for Vivian Mik­kelsen, som det er for de fleste studerende på Erhvervsakademiet MidtVest. På alle uddannelsesretninger inden for ledelse er personlighedsanalyse en del af opstarten, fordi selvindsigt er afklarende. 

Indsigt i egen personlighed

"Det hele starter jo med en selv, og jeg har lært meget! Nu er jeg ud over mine kompetencer bevidst om mine præferencer. Det gør, jeg bedre kan møde mine kolleger på deres banehalvdel," forklarer salgskoordi­natoren og fortsætter: 

"Vi er alle sammen forskellige. Jeg er for eksempel systematisk, organiseret og ana­lytisk i min tilgang, mens andre er iderige, producerende eller andet. Det har lært mig, hvor vigtigt det er, at jeg går i en dy­bere dialog med mine kolleger for at forstå, hvor de er henne". 

De åbne spørgsmål og forståelsen for forskellige personlighedstyper er nogle af de redskaber, der er kommet i værktøjskassen hos Vivian Mikkelsen. Især indsig­ten i psykologi og kommunikation tager hun med sig fra deltidsuddannelsen første semester af i alt seks.

Lederroller er overalt 

"For at lykkes har jeg brug for nogen, der er modsat mig. Hvis vi alle er ens, kom­mer vi ingen vegne. Derfor er det nødven­digt at kunne forstå hinanden og at kun­ne kommunikere. Men det er lidt lettere i teori end i praksis," konstaterer Vivian Mikkelsen. 

Hun tror på, at ledelse i fremtiden går mere fra ydre til indrestyret med situationsbestemt ledelse med et fra­mework, som medarbejderne kan navi­gere indenfor. 

Det er drømmen om at blive projektle­der, der har drevet salgskoordinatoren, men den praksisnære akademiuddannelse i le­delse har været et godt sted at starte, inden en mere teoritung diplomuddannelse bliver bygget ovenpå. 

"Mange af os har en skjult lederrolle. Ikke kun på arbejde men også i privatli­vet, hvor vi skal have mange til at arbejde sammen. Det gør vi ved at motivere dem, og derfor er det rigtig godt at opnå den for­ståelse for andre mennesker, som jeg gør på lederuddannelsen".