Inden for teknologi, byggeri og produktion er der hele seks akademiuddannelser at vælge imellem på Erhvervsakademi MidtVest.

Brian Dyrmose er konsulent på området og fortæller her om de forskellige uddannelser.

Mens nogle af uddannelserne på det tekniske område er nye og stadig lidt ukendte, er det helt anderledes med de to meget populære akademiuddannelser i el- og VVS-installation. Det er velkendt af både håndværkere og deres mestre, hvad uddannelsen indeholder, og hvad den kan bruges til.

– For rigtig mange elektrikere og VVS-montører er installatør-uddannelsen et oplagt karrierevalg. De tager uddannelsen, fordi de med en autorisation kan få et andet job i organisationen, blive selvstændige eller få et nyt job i fx en rådgivervirksomhed, fortæller Brian Dyrmose. Han mener, at en stigende kompleksitet inden for både el og VVS gør, at der er brug for stadig flere med installatørkompetencer.

– Uddannelsen er attraktiv for den enkelte, fordi den passer præcis til udfordringerne i det daglige arbejde, og fordi der er rift om færdiguddannede installatører. De fleste bruger uddannelsen til at tage et karrierespring internt, og af samme grund tilbyder virksomhederne også uddannelsen for at fastholde deres medarbejdere, forklarer Brian.

Kompakt studieforløb er attraktivt

Det er ikke tilfældigt, at Erhvervsakademi MidtVest har mange studerende på installatør-uddannelserne. Brian og de øvrige undervisere har nemlig lagt sig i selen for at tilrettelægge uddannelsen, så den passer godt til kursisternes hverdag.

– Normalt er en akademiuddannelse berammet til tre år, men vi har givet mulighed for, at man kan tage installatør-forløbet på to år. Det betyder samtidig, at der er undervisning hver uge – vel at mærke på samme ugedag. Det kan vi mærke, at både kursister, deres familier og virksomhederne er glade for, fortæller Brian.

– Det er et hårdt og krævende program, de skal igennem på to år, men det er alligevel mere overskueligt for alle parter. Vi siger til dem: ”Sørg lige for at få malet plankeværket, før du går i gang, for de næste par år er der ikke plads til andet.” Samtidig sætter virksomhederne kæmpestor pris på det faste program, hvor de kan bemande ud fra, at medarbejderen er væk samme dag hver uge.

Tæt kontakt til de studerende

Både før og under uddannelsen har de kommende installatører mange spørgsmål om alt fra tilskud til jobsituation, og for Brian og hans kollegaer har det høj prioritet at være til rådighed for kursisterne.

– Vi gør meget ud af at give dem al den hjælp og vejledning vi kan. Jeg kommer ofte forbi i klasserne, hvis der er noget aktuelt, de skal vide. De oplever også, at vi hjælper dem, hvis deres situation ændrer sig – nyt job, privat eller andet der har indflydelse på deres forløb, fortæller Brian, der kan trække på sin egen erfaring med en krævende efteruddannelse.

Ligesom på de øvrige uddannelser, kan kurserne på installationsuddannelsen tages enkeltvis, men langt de fleste tager hele uddannelsen, da det er et krav for at blive autoriseret el- eller VVS-installatør.