Fire køkkenchefer fra Scandic Hotels har hos Erhvervsakademi MidtVest taget en uddannelse med fokus på bæredygtighed, økologi og grøn omstilling i storkøkkenet.
- Nu er vi klædt på til at tage næste skridt og arbejde med det i hverdagen, siger general manager Scandic Aarhus City, Nina Carlslund.

Det kan for mange nok virke grænseoverskridende at tage en akademiuddannelse, når man er 34 år og ikke for alvor har været på skolebænken, siden man var 20 år.
Men Kenneth Brandt kastede sig uden tøven ud i det, da hans arbejdsplads, Scandic The Mayor i Aarhus, tilbød ham en uddannelse hos Erhvervsakademi MidtVest.

- Jeg kan godt lide at udfordre mig selv og blive dygtigere, forklarer Kenneth Brandt, der er køkkenchef på hotellet i Aarhus og deltog sammen med kolleger fra Scandic i Aarhus City, Frederikshavn og Odense.

- Og så synes jeg, at emnet var superrelevant, forklarer køkkenchefen.22.20.22_Opskrift_på_grøn_omstilling_i_storkøkkenet_køkkenchefer.jpg

Uddannelsen er et modul, hvor de studerende arbejder med grøn omstilling i køkkenet og får sat fokus på økologi og bæredygtighed. Samtidig er uddannelsen en del af en akademiuddannelse, hvorfor man optjener ECTS-points i forbindelse med uddannelsen.

- Jeg blev lidt overrasket over niveauet på uddannelsen; det var meget intenst og gav os en god basisviden som udgangspunkt for det nødvendige arbejde med bæredygtighed og økologi, som vi allerede er i fuld gang med i vores køkken, siger Kenneth Brandt, som synes uddannelsen kom både langt omkring emnet og i dybden med tingene.

- Det er jo komplekst, og der er mange steder, hvor man kan sætte ind. Det fik vi meget mere viden om og en dybere forståelse for, så vi kan tage kvalificerede beslutninger i det kommende arbejde. Mange tænker, at det bare handler om mindre oksekød eller flere økologiske madvarer, men bæredygtighed handler om meget mere end det. Det var i den grad en øjenåbner, siger han.

Helt naturligt og nødvendigt indsatsområde

For Scandic, der er nordens største hotelkæde med et netværk af 280 hoteller fordelt i seks lande, lå beslutningen om at sende køkkencheferne på uddannelse i bæredygtighed lige for.

- Vi har arbejdet med bæredygtighed siden 1993, og blev i 1996 Svanemærket med det første hotel. Det startede med en økonomisk krise, hvor vi skulle forsøge at spare, men er siden kommet til at handle om at passe på vores ressourcer, siger general manager på Scandic Aarhus City, Nina Carlslund, som understreger, at hotelkæden samtidig er sit ansvar meget bevidst.

- Vi er en stor kæde, så vi skal absolut være med til at finde løsningerne til, hvordan vi gør tingene lidt bedre og passer bedre på vores klode. Så det er både et naturligt og et nødvendigt indsatsområde for os, siger hun.

---

- Mange tænker, at det bare handler om mindre oksekød eller flere økologiske madvarer, men bæredygtighed handler om meget mere end det. Det var i den grad en øjenåbner.

Kenneth Brandt, køkkenchef, Scandic the Mayor

---

I dag er det en naturlig del af driften hos Scandic at tænke energibesparende løsninger og klimaforbedringer ind i hverdagen, eksempelvis med vandsparesystemer, led-pærer og nu også uddannelser inden for bæredygtighed i køkkenet.

- Nu er tanken at de køkkenchefer, som gennemfører uddannelsen, skal fremlægge deres idéer for resten af os, og derfra præge og drive processen. Vi er klædt på til at tage næste skridt og arbejde med det i hverdagen, forklarer hun.

Køkkencheferne fra Scandic i Kolding og Bygholm er netop startet på uddannelsen, og håbet er at flere af kædens 30 danske køkkenchefer har lyst til at følge trop.

Hands on og udgangspunkt i hverdagen

For Kenneth Brandt og hans tre kolleger, der netop har gennemført eksamen med flotte karakterer, handler det nu om at tage uddannelsen med ind i hverdagen.

- Men det bliver ikke så svært, som man kunne frygte, for uddannelse tager udgangspunkt i vores egen hverdag og er meget hands on med ting, man kan bruge direkte i dagligdagen. Og så var det faktisk ret interessant at møde køkkenchefer og andre fra køkkener eksempelvis i det offentlige, børnehaver, plejehjem og få deres syn på tingene, siger Kenneth Brandt, som allerede i forvejen arbejdede på, hvordan han i sit køkken kan mindste CO2-aftrykket, blandt andet ved brug af mindre oksekød. Og ved generelt at reducere madspild og ressourcespild.