Økologi og bæredygtighed var omdrejningspunktet, da alle medarbejdere i Nordjyllands Beredskabs køkkenteam brugte to halve dage på workshop og undervisning.

Anja Nygaard Nielsen har som køkkenleder i Nordjyllands Beredskabs kantine stået i spidsen for køkkenets udvikling mod et større fokus på bæredygtighed i medarbejdernes arbejdsprocesser og mindset.

Og hun er ikke i tvivl om, at også køkkeners arbejde er nødt til at rykke sig i den retning.

- Uanset om man synes det er spændende at arbejde med bæredygtighed eller ej, bliver vi nødt til alle at gøre en indsats for vores alle fælles klode. Ofte er det vaner eller rutiner, der skal laves lidt om, og selv små skridt i den rigtige retning kan give gevinster på den lange bane, siger Anja Nygaard Nielsen.

Uddannelse blev startskuddet

Erhvervsakademi MidtVests projekt Bæredygtighed i det professionelle køkken var første trin på vejen i at løfte køkkenets og personalets kompetencer i forhold til bæredygtighed og økologi.

---

- Vi glæder os til at arbejde endnu mere med bæredygtighed i tiden der kommer, og til fortsat at levere god mad til alle brugere af kantinen.

Anja Nygaard Nielsen, køkkenleder, Nordjyllands Beredskab

---

Som første del af projektet deltog Anja Nygaard Nielsen i undervisningen på kurset Økologi og bæredygtighed i efteråret 2022. Derefter udspillede anden del af projektet sig i februar, hvor hele køkkenteamet arbejdede med emnerne på to halve dages workshops.

- Det har været rigtig spændende at deltage i dette projekt, og vi har arbejdet med en masse forskellige områder. Vi har snakket en del om fx fødevarernes klimaaftryk, cirkulær økonomi, affaldshierarki og ikke mindst madspild, fortæller Anja Nygaard Nielsen.

Bæredygtighed i virkeligheden

Det har været vigtigt for Anja Nygaard Nielsen at sætte den nye viden i spil, og derfor har køkkenteamet igangsat en række nye tiltag, der spænder fra bedre affaldssortering, optimering af energiforbrug og investering i ny induktionskogebord.

- Vi vil gerne i gang med den her ”grønne omstilling”, så vi har kig på mange forskellige små og store ændringer. Vi har blandt andet fokus på at bruge så meget som muligt af råvarerne og er derfor begyndt at lave fx hjemmelavet appelsinmarmelade af appelsinskræller, forklarer Anja Nygaard Nielsen og fortsætter:

- Vi glæder os til at arbejde endnu mere med bæredygtighed i tiden der kommer, og til fortsat at levere god mad til alle brugere af kantinen.