Hvad har Thomas, 47 år, fra Hammel og Lykke, 32 år, fra Ulfborg til fælles?
Faktisk forbavsende mange ting: De har begge gået med en drøm om at blive ejendomsmægler. Og de havde modet og motivationen til at skifte fra et sikkert job (i en helt anden boldgade) for at forfølge en ny og spændende karrierevej.
Derudover har de begge valgt en efteruddannelse fra Erhvervsakademi MidtVest i Herning for at få værdifulde kompetencer og opnå deres drøm
Kimen til ejendomsmæglerdrømmen
Både Lykke og Thomas drømte om at prøve noget nyt. Drømmen ulmede hos dem i årevis – mere eller mindre eksplicit.
Thomas besluttede sig endeligt for at forfølge sin drøm efter et granskende kig på dåbsattesten. Hvis han skulle skifte karrierespor, så skulle det være nu.
Allerede tilbage i år 2000 sendte Thomas en ansøgning afsted til EDC i Silkeborg for at blive ejendomsmægler. Men skæbnen ville, at han, inden han fik svar retur, tilfældigt havnede i en helt anden branche. Og pludseligt var 20 år gået med at sælge biler i stedet for huse.
– Men den oprindelige ejendomsmægler-drøm den glemte jeg aldrig. Da beslutningen først var taget, så var det bare med at komme i gang, siger Thomas med et grin.
Lykkes forældre ejer og arbejder i EDC i Ulfborg. Lykke erindrer, at hendes forældre brugte meget af fritiden i familievirksomheden – og det var ikke det mest sindsoprivende som barn.
En dag mens Lykke var på barsel, besøgte hun sin mor og far på kontoret – og pludselig fløj det ud af Lykke: – Far på et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at blive ejendomsmægler som dig!
Derefter gik det slag i slag. Lykke skulle ikke tilbage til sit job som efterskolelærer. Hun skulle starte hos Erhvervsakademi MidtVest og EDC i Ulfborg – for på sigt at blive ejendomsmægler og overtage familievirksomheden.
---
– Men den oprindelige ejendomsmægler-drøm den glemte jeg aldrig. Da beslutningen først var taget, så var det bare med at komme i gang.
– Thomas, Selvstændig ejendomsmægler
---
En fleksibel men krævende uddannelse
For at blive ejendomsmægler skal man tage en uddannelse – så enkelt er det. Uddannelsen kan tages på deltid i løbet af 3 år og hedder helt specifikt akademiuddannelse i finansiel rådgivning med ejendomsmægler som studieretning
Lykke og Thomas havde begge hørt godt om Erhvervsakademi MidtVest, og da det også passede med kørselsafstanden, faldt valget på Herning. Thomas startede med at læse de specialiserede ejendomsmæglerfag først, mens Lykke fulgte den anbefalede vej og startede med de tværgående basisfag.
Undervisningen er tilrettelagt, så det er muligt at varetage et fuldtidsjob ved siden af studiet.
– I løbet af et semester møder man kun fysisk op 5 hverdage og 2 aftener. Datoerne bliver varslet i god tid, så det er nemt at få planlagt kalenderen og få det til at gå op med job og privatliv, siger Thomas, der rent faktisk startede på uddannelsen, mens han fortsatte som salgschef i bilbranchen. Ved hjælp af fleks og fridage var det ikke noget problem at klare dagene med fysisk fremmøde.
Selvom antallet af dage med fremmøde er begrænsede, er Lykke og Thomas enige om, at man ikke kommer sovende til resultaterne på efteruddannelsen til ejendomsmægler.
– Der har været run på, men jeg synes ikke, det har været urimeligt. Jeg ser ikke tilbage på det som “3 hårde år”, men selvfølgelig tager det tid. Samtidig er der spidsbelastninger på jobbet – det er underviserne heldigvis meget lydhøre overfor, fortæller Lykke.
For Thomas har det været vigtigt at holde målet for øje. – Det har hele tiden været klart, at ens indsats bliver belønnet med en ejendomsmægler-titel. Og det faktum, at man vælger at investere en sum penge i at dygtiggøre sig, spiller også en rolle for ens motivation, siger Thomas.
---
– Det bedste ved uddannelsen er, at man får så meget, yderst relevant viden. Jeg bruger min viden hver dag.
– Lykke, Ejendomsmægler hos EDC
---
Solid viden med værdi fra første dag i jobet
I ejendomsmæglerfaget er der utallige regler, som skal læres, før man kaster sig ud i jobbet. Man kommer ikke til at sælge huse, før man har styr på reglerne for fx olietanke, oplysningspligt og ejerskifteforsikringer. Blot for at nævne et par eksempler.
De specialiserede ejendomsmæglerfag på uddannelsen i finansiel rådgivning sikrer, at de nye ejendomsmæglere ikke kommer galt af sted. Og både Lykke og Thomas mener da også, at de med uddannelsen har fået et solidt videns-fundament, så de er klædt godt på til det praktiske arbejde og mødet med kunder. Her kunne de bruge deres nyerhvervede viden fra dag første dag.
Lykke beskriver studiet som intenst.
– Det bedste ved uddannelsen er, at man får så meget, yderst relevant viden. Jeg bruger min viden hver dag. Mens undervisningen fandt sted, gik jeg nødigt på toilettet. For tænk, hvis jeg gik glip af guldkorn, fortæller Lykke med et grin.
Både Lykke og Thomas understreger, at underviserne er kompetente, og at uddannelsen til fulde har levet op til deres forventninger.
– Vi har fået dækket vores behov for teoretisk viden, samtidig med at der har været en hyggelig og uformel omgangstone på holdet og på skolen. Det er virkelig et plus, siger Thomas.
Lykke har været rigtig glad for det faste hold, hun tog ejendomsmæglerfagene med, og særligt en af de andre på holdet har hun sparret meget med undervejs. Som en bonus ved uddannelsen har Lykke også kunnet tage ny viden med hjem til de garvede mæglere i forældrenes forretning.
– Der opstår tit sjove og lærerige diskussioner med de ”erfarne” kollegaer, som ”plejer at gøre sådan”, når jeg kommer hjem med nye input, tilføjer Lykke entusiastisk.
Livet som ejendomsmægler
De fleste bliver overraskede, når de hører, hvad en ejendomsmægler løser af arbejdsopgaver.
At skaffe sælgere, sætte huse til salg, markedsføre og fremvise for interesserede købere – til salget endeligt falder på plads. Det hele har sin charme. Ja, selv de mere trivielle opgaver, såsom at slå et skilt i jorden, uddele flyers i lokalområdet eller lave skøder eller regnskaber.
Ofte går dagene lynhurtigt. For aftenen forinden kan dagen være planlagt helt anderledes, end den ender med at se ud.
Både Lykke og Thomas trives med de alsidige arbejdsopgaver. De keder sig aldrig og lægger ikke skjul på, at der ikke er tale om et 8-16 job.
– Det at sælge huse kræver forberedelse og at kunne se muligheder. Såsom at foreslå at udnytte tagetagen og rådgive kunden om, hvad det vil kræve. Det er vildt spændende, siger Thomas.
Blandt alle de spændende og hårde opgaver er der én ting der lyser op. Salget! Den følelse er der intet, der kan slå, siger de to konkollegaer begejstret.
BLIV EJENDOMSMÆGLER
For at blive ejendomsmægler skal du tage akademiuddannelsen i finansiel rådgivning og vælge studieretningen ejendomsmægler.