Som social- og sundhedsassistent er hverdagen til tider hektisk, og der løbes stærkt for give den bedste omsorg til patienter eller borgere, som er registreret i sundhedssektoren. For mange betyder en travl hverdag, at efteruddannelse og ny viden ofte må lade livet for at nå i mål med de daglige gøremål. Men at sætte tiden af til nye inputs er en investering, der giver nye perspektiver på det daglige arbejde.

På Erhvervsakademi MidtVest udbydes der et stort spænd af deltids- og fuldtidsuddannelser, hvor medarbejdere i alle tænkelige brancher har mulighed for at videre- eller efteruddanne sig og opkvalificere kompetencerne.

De to social- og sundhedsassistenter Lisbet Holt Jespersen og Henriette Kviesgaard er to blandt et helt hold, der er i gang med at tage efteruddannelsen i sundhedspraksis, hvor man som studerende blandt andet får praktisk og teoretisk viden om dokumentation, professionel praksis, kommunikation, socialpædagogik og psykiatri med fokus på social- og sundhedssektoren.

---

"Jeg indgår i nogle lidt andre roller og opgaver på min arbejdsplads nu, end før jeg startede på uddannelsen"

- Lisbet Holt Jespersen

---

”Jeg får viden om og værktøjer til at anskue tingene på mit arbejde på en ny måde. Jeg tilegner mig nogle kompetencer, hvor jeg pludselig kan se sundhedsvæsenet mere oppe fra,” fortæller Henriette Kviesgaard, der til daglig arbejder i psykiatrien i Region MidtVest.

Og bliver suppleret af Lisbet:

”Man får i høj grad en mere nysgerrig og professionel tilgang til sit arbejde,” fortæller Lisbeth, der arbejder hos Tarm Hjemmepleje.

Større viden om social- og sundhedssektoren

Henriette og Lisbeth arbejder henholdsvis med at yde omsorg for patienter i psykiatrien og borgere på plejehjemmene i det vestjyske. Her er de i hverdagen social- og sundhedssektorens ansigter udadtil.  

”På sundhedspraksis får vi en evidensbaseret viden, der giver en større indsigt i de beslutninger, som vi udfører i det daglige arbejde”, fortæller Henriette.

En større viden om, hvorfor man gør, som man nu gør i hverdagen, giver en langt større motivation og forståelse for ens arbejde, og det har virkelige været en øjenåbner.

”Vi får et tankegods og nogen metoder med herfra, der gør os klædt på til at arbejde med udviklingsprojekter. Og jeg indgår i nogle lidt andre roller og opgaver på min arbejdsplads nu, end før jeg startede på uddannelsen”, fortæller Lisbet.  

Gør dét!

Hverdagen som social og sundhedsassistent er travl, og der er ikke meget plads til at klemme en efteruddannelse ind. Henriette og Lisbet har undervisning 8 gange på et halv år, som foregår i arbejdstiden. Læsningen og selvstudiet er efter arbejdstid, hvilket stiller krav til de studerendes egen planlægning.

”Det tager noget tid fra ens dagligdag, men fordelen er, at undervisningen er i arbejdstiden, og derfor er det ikke så slemt med den ekstra tid, man skal bruge på det. Jeg vil i hvert fald klart anbefale andre at tage uddannelsen, og man bliver bare mere værdifuld for sin arbejdsplads”, fortæller Henriette.

For Lisbet er sundhedspraksis ikke det sidste uddannelsesskridt. Hun vil nemlig gerne tage en diplomuddannelse, da det fysiske arbejde på sigt skal erstattes med et mere administrativt af slagsen.

Undervisningen på akademiuddannelsen i sundhedspraksis foregår i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen i Herning.